J.M.Calleja

Paisatges

Paisatges

 

ENIGMA POÈTIC
Xavier Canals

J.M.Calleja exposa de nou nous poemes visuals, presentats la darrera temporada a la Galeria H2O (aigua?) de Gràcia (BCN), i és clar, hi navega, s’hi submergeix i s’hi dissol. Potser a algú li agradi més veure com hi navega, com juga amb els esquemes espaials propis d’una galeria. Com per exemple, el riu tan acotat d’un mapa el perllonga fluidament (es clar) en la cinta d’un film(1) o com plega geomètricament (establint relacions de física relativista?) un altre mapa i postmodernament i irònica, amb pintura daurada que (és clar) trenca el seu traç amb la llum, hi escriu les inicials dels 4 punts cardinals que se suposa que ens haurien d’orientar(2).

D’altres potser prefereixin veure com s’hi submergeix. Com fragments de nus, fragments significatius de personatges amb un clar dimorfisme sociosexual estableixen unes relacions metonímiques i metafòriques amb d’altres fragments de mapes. Un tros de mapa oval envoltat d’un formiguers comença tanmateix a insinuar que el discurs no és tan fluid com sembla o potser ho és massa?(3) I és ací on es podrien iniciar les preferències més radicals, més al límit, les que potser preferiria un místic, un filòsof o un autèntic poeta o les que cal que diguin que prefereixen aquells que per moda els toca dir que viuen al límit.

Costa d’acceptar, però realment J.M.Calleja, abandonant els límits de l’objecte on sempre s’ha sentit tan còmode, es dissol (ens dissol si acceptem el seu repte) i opta per la via més difícil, la de l’essencialitat, ací ja no hi ha res que ens tranquil·litzi: Sí, el fragment de mapa és de Verona, però aquesta massa informe (de pa d’or) només suggereix 2 amants, podria ser qualsevol cosa que reflectís irregularment la llum envoltada de les “ones” de sorra d’un jardí japonès en blanc i negre (l’essencialitat l’obliga)(4). Què o qui és aquest fragment de mapa envoltat de pintura a punt de colgar-lo?

L’últim treball de J.M.Calleja es titula 7poemesperanoapaivagarla7 i ens pot servir per deixar definitivament resolta una qüestió que sempre ha preocupat a molts: Es pot apaivagar la 7 (mística, filosòfica, poètica …)? NI AMB TOTA L’H2O DE L’UNIVERS, i tanmateix tots sabem que l’H2O és absolutament imprescindible per a la nostra vida a la Terra. Aquesta H2O i aquest J.M.Calleja ho són també per a l’aliment de la nostra identitat poètica. Moltes mercès.

1 Riu (1998)
2 Ovum (1998)
Illes (1996)
4 Amants (1996)

Text del catàleg Paisatges. Casa de Cultura “Les Bernardes”. Salt 1999