J.M.Calleja

TRAVESIA
Quilmes (ARG) 2017
–Claudio Mangifesta-

 

NOTA

Un desafiament, una idea, una aventura poètica: el juliol de 2016, enmig de la nostra correspondència virtual, apareix la idea o projecte d’iniciar una col·laboració conjunta en el camp de la poesia visual i experimental. Aquesta col·laboració consistiria a treballar poemes –a través d’una relació epistolar- sobre cada una de les 19 preposicions (a, ante, bajo, cabe, con, etc.).

Un de nosaltres treballaria la primera preposició (A) i l’enviaria a l’altre, que faria un altre poema amb la mateixa lletra que dialogaria o es complementaria amb ella. Després, seria aquest últim qui treballaria sobre la següent preposició (ANTE), i l’enviaria al primer, que dialogaria, amb un altre poema, amb ella, complementant-lo o contradir-lo, etc. i així seguint fins al final de les 19 preposicions; tot plegat donaria un total de 38 poemes.

De cara a una futura publicació, es va acordar unificar els treballs en un format vertical i limitar-nos al blanc i negre i, per descomptat, a tota la gamma de grisos.

No obstant això, com algú va dir, “naixem malentesos” i l’atzar? equívoc? aviat es va posar en la qüestió.

Un retoc inicial d’un de nosaltres sobre el poema de l’altre per tal de clarificar una mica la imatge, va donar lloc a fer que la seva lectura fos com una intervenció possible sobre el poema de l’altre. Així vam agafar l’equívoc, el vam incloure, i seguim, tornant a elaborar tots els poemes per aquest camí, creuant d’anada i tornada, alguns dels poemes diverses vegades l’Atlàntic.

El final d’aquesta història és “TRAVESSIA”, el llibre que ara, apreciat lector, us presentem aquí i esperem que en gaudiu.